
یکی از مشتریان که کارخانه ی داروسازی می باشد با شرکت نوین ژنراتور سازان تماس گرفت تا علت روشن نشدن یکی از دیزل ژنراتور های برق اضطراری را که دیزل آن MTU ۱ مگاواتی بود را بررسی کنیم. بعد از بررسی و چک کامل علت روشن نشدن مشخص شد که علت آن سوختن ECU بود.
قیمت ECU دیزل ها بسیار بالا می باشد و این تجهیزات بسیار حساس هستند و در صورت نصب و نگه داری نا صحیح باعث آسیب رساندن به آن می شود. جدای از قیمت بعضی از دیزل ژنراتور ها برق بک آپ اماکن حساس مانند بیمارستان و یا دیتا سنتر را تامین می کند که در صورت روشن نشدن دیزل ژنراتور ممکن است آسیب جانی و مالی شدیدی تحمیل کند.
قصد دارم در این مطلب نکات مهمی که باعث آسیب رساندن به ECU می شود را بیان کرده و نکاتی که لازم هست رعایت گردد تا از سوختن ECU دیزل ژنراتور جلوگیری شود را توضیح دهم.
ECU یا ECM چیست؟
ای سی یو یا ای سی ام ماژول کنترل کننده ی موتور دیزل می باشد. در واقع ECU مغز یک موتور دیزلی است. مسئول کنترل کننده ی زمان بندی پاشش انژکتورها، ترکیب سوخت و هوا، و کنترل آلایندگی و سنسور های حفاظتی دیزل می باشد. این تجهیز به صورت آنلاین کنترل سطح آلایندگی دیزل را انجام می دهد و همچنین روی عملکرد سیستم خنک کنندگی ، شارژر و پمپ و سرعت چرخش شفت نظارت دارد.
بخش های کنترل کننده توسط ECU
- کنترل نسبت ترکیب سوخت و هوا
- کنترل سرعت دیزل
- کنترل انژکتورها
- کنترل مقدار ورودی سوخت دیزل
علل آسیب رسیدن به ECU دیزل ژنراتور:
۱-جدا کردن باطری:
جدا کردن باطری از دیزل ژنراتور در حالی که هنوز باطری شارژر دیزل ژنراتور به برق متصل است. این یکی از شایع ترین علل سوختن ECU می باشد. حتی ممکن است این کار به کنترل کننده ها یا تجهیزات دیگر نیز آسیب وارد کند. تعدادی از شارژرهایی که استفاده می شوند ارزان قیمت هستند و دارای حفاظت اضافه ولتاژ نیستند ولی شارژر های استاندارد به هیچ عنوان اضافه ولتاژی ایجاد نمی کنند و دارای مدارهای حفاظتی جهت جلوگیری از ایجاد اضافه ولتاژ هستند.
از این رو از کیفیت باطری شارژر متصل به دیزل ژنراتور خود مطمئن شوید و در زمان جدا کردن باطری از دیزل ژنراتور حتما بررسی کنید که ECU از طریق باطری شارژر برق دار نشود و در زمان جدا کردن سرهای باطری، برق باطری شارژر قطع کنید. در زمان در حال کار دیزل باید باطری شارژر از مدار خارج شود و باطری توسط دینام موجود روی دیزل شارژ شود لذا مطمئن شوید در زمان کار دیزل برق ورودی باطری از باطری شارژر قطع می شود
۲-سلونیید سوخت
سلونیید سوخت یک شیر الکتریکی است که سوخت از طریق آن عبور می کند. آن معمولا بالای پمپ سوخت قرار گرفته است. ممکن است به علت رطوبت و خوردگی اتصال کوتاه در اتصالات آن اتفاق افتاده باشد و باعث اتصال کوتاه در خروجی های ECU شده باشد.
تعویض سلنوید را بر اساس پیشنهاد سازنده در زمان مناسب انجام دهید
۳-رطوبت و گردوخاک
آسیب به خاطر رطوبت و گردوخاک ممکن است دلیل آسیب دیدگی ECUباشد.
با ورود رطوبت به ECU باعث خوردگی و آسیب در اتصالات ECU می شود
این مشکل در ۱ یا ۲ روز اتفاق نمی افتد و شاید ۵ تا ۱۰ سال زمان ببرد.
۴-باطری نا مناسب و معیوب
یکی از دلایل استفاده از باطری های معیوب و نامناسب می تواند باشد که به ECU آسیب وارد می کند. زیرا خروجی ولتاژ آن ثابت نیست و دارای نوسان است و این نوسان ممکن است باعث صدمه شود. باطری را به صورت دوره ای چک کنید و هر چند سال آن را تعویض کنید
مطلب مرتبط:
باطری دیزل ژنراتور
۵-استارتر:
وقتی که استارتر را با یک استارتر نا مناسب تعویض می کنید ممکن است به ECU آسیب وارد کند.
استارتر های تقلبی دارای سسنور های حساس مورد نیاز نیستند و ممکن است به ECU آسیب وارد کنند.
۶-مشکل سیم زمین
یکی از مشکلات که به ECU آسیب وارد می کند اتصال سیم زمین نا مناسب است.
اتصال سیم زمین را در دیزل و باطری ها چک کنید .
زیرا سیم زمین نا مناسب باعث اضافه ولتاژ و جرقه شده و به ECU آسیب می زند
۷-صاعقه و جوشکاری
اضافه ولتاژهای ناشی از صاعقه و جوشکاری به ECU آسیب وارد می کند. قبل از جوشکاری حتما برق ECU را قطع کنید و حتما از ارت بودن مناسب دیزل ژنراتور اطمینان حاصل کنید. اجرای ارت مناسب از ایجاد اضافه ولتاژهایی که به ECUآسیب وارد می کند جلوگیری می کند.
این مطلب را بخوانید تا بتوانید به صورت صحیح ارتینگ دیزل ژنراتور را انجام دهید:
تفاوت بین باندیگ، گراندیگ و ارتینگ
۸-باطری به باطری
باطری به باطری ممکن است یکی از دلایل ایجاد اضافه ولتاژ و آسیب به ECU باشد. سعی کنید باطری به باطری انجام ندهید.
باطری معیوب را جدا کنید و باطری سالم را نصب کنید.
فقط در زمان جدا کردن باطری از خاموش بودن باطری شارژر اطمینان داشته باشید تا باعث سوختن ECU نشود.
۹-گرم کن آب دیزل ژنراتور:
برای بعضی از دیزل ژنراتور ها گرم کن نصب می شود تا بلوک سیلندر را گرم نگه دارد و در زمان هوای سرد دیزل ژنراتور به راحتی استارت شود. ولی این گرم کن ها به درستی عایق نمی شوند و سیستم ارت هم به صورت مناسب انجام نمی شود و از طریق گرم کن برق ولتاژ بالا ۲۲۰ به ECU وارد شده و به آن آسیب می زند.
این مورد کاملا در شکل زیر مشخص است. گرم کن دیزل ژنراتور اصلا با بدنه عایق نشده است و ارت هم نشده است.

۱۰-لرزه گیر های بین شاسی و دیزل:
در بعضی از موارد مشاهده می شود که دیزل ژنراتور خریداری شده دارای لرزه گیر نیست . نداشتن لرزه گیر مناسب باعث می شود تمام لرزش ها به تجهیزات روی دیزل مانند سنسور ها و ECU وارد شود و ممکن است باعث آسیب رسیدن به اتصالات الکترونیکی داخلی ECU شود.
این مورد هم کاملا در شکل مشخص است که دیزل خریداری و نصب شده بدون لرزه گیر است که شدیدا عمر آن را کاهش می دهد.

۱۱-عیب در سنسور ها و انژکتورها و شیرها روی دیزل:
اتصال کردن این سنسور ها به هر دلیل ممکن است باعث کشیدن جریان زیاد از ECU شده و به آن آسیب وارد کند. حتما در زمان تعویض آب رادیتاتور و یا تمیز کردن دیزل ژنراتور مطمئن شودی که رطوبت به سنسورها انژکتور و سیم کشی دیزل ژنراتور وارد نشود تا باعث اتصالی در مدارات داخلی شود.
در همین مورد در اگر شکل زیر را نگاه کنید در این دیزل آب رادیتاتور تعویض شده ولی کاملا مشخض است که هنوز روی سیلندر دیزل باقی مانده است. و ممکن است در زمان تعویض آب رادیاتور آب روی سنسور ها یا انژکتروها پاشید و باعث اتصالی در آنها شده که به ECUآسیب وارد کرده است.


۱۲-دینام:
دینام معیوب و نا مناسب ممکن است اضافه ولتاژ های ناگهانی ایجاد کرده و به ECU آسیب وارد کند
نگهداری مناسب دیزل ژنراتور
نگهداری مناسب دیزل ژنراتور مانند تعویض باطری ها، بررسی باطری شارژرها، تمیز کردن اتاق دیزل از گرد و خاک و رطوبت و انجام سرویس های آن در زمان مناسب باعث افزایش عمر تجهیزات دیزل ژنراتور می شود.
حتما مطالب زیر را بخوانید تا بهتر از دیزل ژنراتور خود نگه داری کنید :
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.