
دستورالعمل عیب یابی ژنراتورهای استمفورد – قسمت 1
ملاحظات ایمنی
در رویکردهای تستی پیشنهادی این دستورالعمل فرص شده است که خواننده به طور کلی با اصول ایمنی تعامل با تجهیزات الکتریکی و عملکرد تجهیزات مختلف آشنایی دارد.
در صورتی که تجربه لازم را ندارید اقدام به کار بر روی تجهیزات در حال کار نکنید!
پیش از آزمایش ست ژانراتور، دستورالعمل نصب آن و دستورالعمل پیش رو را مطالعه کنید و با تجهیزات آن آشنا شوید.
عملکرد ایمن و کارآمد تنها در صورتی قابل دستیابی است که تجهیزات به درستی نصب، راه اندازی و نگهداری گردند.
بسیاری از حوادث به دلیل عدم رعایت قوانین و ملاحظات اساسی به وقوع می پیوندند.
شوک الکتریکی میتواند منجر به صدمات جانی و حتی مرگ گردد.
- مطمئن شوید که نصب ژنراتور با تمامی اصول ایمنی و کدهای الکتریکی بومی مطابقت داشته باشد. تمامی نصب ها باید توسط تکنسین های با صلاحیت انجام شود.
- ژنراتور را بدون کاورهای حفاظتی، کاورهای دسترسی و کاورهای جعبه های ترمینال راه اندازی نکنید.
- قبل از انجام تعمیرات مدارهای آغاز به کار موتور را غیر فعال نمایید.
- مدارهای بسته را غیر فعال کرده و بر روی هر بریکر که معمولا برای اتصال به تجهیزات اصلی یا سایر ژنراتورها استفاده می شود، برچسب اخطار نصب کنید تا از رخدادهای تصادفی جلوگیری نمایید.
تمامی نکات مهم، نکات احتیاطی، هشدارها و اعلانهای خطر را مشاهده کنید:
IMPORTANT! کلمه مهم به متد و روشهای غیر اصولی اشاره دارد که می تواند منجر به صدمه به محصول یا تجهیزات مرتبط گردد.
CAUTION! این کلمه به متد و روشهای غیر ایمن اشاره دارد که ممکن است منجر به صدمه به محصول یا صدمات جانی گردد.
WARNING! کلمه هشدار به متدها و روشهای غیر ایمن اشاره دارد که می تواند منجر به صدمات جانی یا مرگ احتمالی گردد.
DANGER! کلمه خطر به خطراتی اشاره دارد که قطعا منجر به صدمات جانی یا مرگ میگردد.
به دلیل سیاست پیشرفت پیوسته ما، جزئیات این دستورالعمل که در زمان نشر صحیح بودند، ممکن است اکنون تصحیح شده باشند. از این رو اطلاعات این دستورالعمل را نباید به عنوان اصول الزام آور تلقی نمود.
آزمایش تجیهزات «برق دار »
حیاتی است که تمامی تجهیزات تست به صورت متناوب از نظر ایمنی بررسی شوند و تمامی کابلهای اتصال، پرابها یا سوکتها چک شوند تا از مناسب بودن آنها برای سطوح ولتاژ مورد تست اطمینان حاصل گردد.
هیچگاه اقدام به تست ژنراتور «برقدار» نکنید مگر اینکه شخص صلاحیت دار دیگری حاضر باشد که بتواند در شرایط اضطراری تغذیه برق را یا موتور را خاموش کند.
هیچگاه اتصالات «برق دار» را بی حفاظ نگذارید مگر اینکه در اطراف خود منطقه کاری امن ایجاد کرده باشید. مطمئن شوید که تمامی افراد حاضر در محل به طور کامل از کاری که انجام میدهید آگاه باشند.
دستورالعمل عیب یابی
برای ژنراتورهای متناوب استمفورد
بخش 1
اندازه گیری ها و تجهیزات تست پیشنهادی
بخش 2
اصطلاحات الکتریکی
بخش 3
روش عیب یابی A برای تمامی ژنراتورها
بخش 4
روش عیب یابی B برای ژنراتورهای خود تحریک
رگولاتور ولتاژ خودکار [1]از خروجی ژنراتور تغذیه میشود.
بخش 5
روش عیب یابی B برای ژنراتورهای تحریک جداگانه
رگولاتور ولتاژ خودکار از ژنراتور آهنربای دائم تغذیه میشود.
بخش 6
عملکرد موازی و عیب یابی تمامی ژنراتورها
بخش 1
اندازه گیری ها و تجهیزات تست پیشنهادی
به منظور انجام موفقیت آمیز تمامی رویکردهای تستی پیشنهادی در این دستورالعمل، وجود برخی تجهیزات تستی ضروری است. در فهرست زیر نیازهای اساسی در این مورد آورده شده است.
باید توجه کرد که علاوه بر این تجهیزات، وجود یک بسته جامع از ابزارها نیز ضروری است. به منظور اهداف عیب یابی، این نیازها شامل ابزارهای مخصوص نمیشود.
آیتم 1 – مولتیمتر
مولتیمتر یک دستگاه جامع تست جهت اندازه گیری ولتاژ، جریان و مقاومت است. این دستگاه باید توانایی اندازه گیری محدوده های زیر را داشته باشد:
ولتاژ AC 0-250-500-1000 ولت
ولتاژ DC 0-25-500-250 ولت
جریان DC 0-10 آمپر
مقاومت DC 0-10 کیلو اهم یا 0-2 کیلواهم
0-100 کیلواهم یا 0-20 کیلواهم
0-1 مگااهم یا 0-200 کیلواهم
آیتم 2 – تاکومتر یا فرکانس متر
این دستگاه برای اندازه گیری سرعت شفت ژنراتور است و باید قابلیت اندازه گیری سرعت بین 0 تا 5000 دور بر دقیقه (RPM) را داشته باشد.
به جای تاکومتر میتوان از فرکانس متر نیز استفاده کرد (برای جزئیات بیشتر در بخش 2، فرکانس و سرعت را مطالعه نمایید). هرچند به منظور خوانش دقیق از این دستگاه، ژنراتور باید در خروجی نرمال ولتاژ خود کار کند.
آیتم 3 – میگر (اندازه گیری تست عایقی)
این دستگاه ولتاژی بین 500 تا 1000 ولت تولید کرده و به منظور اندازه گیری مقدار مقاومت عایق به زمین استفاده میشود. این دستگاه ممکن است از نوع دکمه فشاری الکترونیکی یا از نوع ژنراتور راه انداز دستی باشد.
آیتم 4 – آمپر متر کلمپی یا کلمپ متر
به منظور اندازه گیری جریان AC استفاده میشود و شامل یک جفت چنگک است که به دور رسانا کلمپ شده و به وسیله یک عمل ترانسفورماتوری، جریان جاری در رسانا را نشان میدهد. محدوده های کاربردی در این دستگاه عبارت است از:
جریان AC 0-10-50-100-250-500-1000 آمپر
آیتم 5 – پل کلوین [2]– اندازه گیر مقاومت پایین
از این دستگاه جهت اندازه گیری مقاومت پایین 1.0 اهم استفاده میشود. این دستگاهها بزرگ و گرانقیمت هستند اما تنها وسیله اندازه گیری مقاومت های بسیار پایین مانند سیم پیچی های استاتور اصلی و روتور تحریک به شمار میآیند.
هرچند روشهای ساده دیگری نیز برای تست مقاومتهای پایین سیم پیچیها وجود دارد که در رویکردهای مختلف تستی آورده شده است. از جمله آنها میتوان به روش تست A (بخش 3) اشاره کرد. این رویکرد اجازه تست ژنراتور اصلی، استاتور و سیم پیچی ها در هنگام کارکرد ژنراتور در سرعت نرمال و بی باری را میدهد.
DANGER! حیاتی است که تمامی تجهیزات تست به صورت متناوب از نظر ایمنی بررسی شوند و تمامی کابلهای اتصال، پرابها یا سوکتها چک شوند تا از مناسب بودن آنها برای سطوح ولتاژ مورد تست اطمینان حاصل گردد.
هیچگاه اقدام به تست ژنراتور «برق دار» نکنید مگر اینکه شخص صلاحیت دار دیگری حاضر باشد که بتواند در شرایط اضطراری تغذیه برق را یا موتور را خاموش کند.
هیچگاه اتصالات «برق دار» را بی حفاظ نگذارید مگر اینکه در اطراف خود منطقه کاری امن ایجاد کرده باشید. مطمئن شوید که تمامی افراد حاضر در محل به طور کامل از کاری که انجام میدهید آگاه باشند.
DANGER! ژنراتورهای ولتاژ متوسط و ولتاژ بالا
3.3 کیلوولت تا 13.6 کیلوولت
بدون تجهیزات و پرابهای مخصوص، اقدام به انجام تست بر روی ژنراتورهای ولتاژ بالا نکنید. تجهیزات حفاظتی و رویکردهای ایمنی مناسب برای زمین سازی باید قبل از انجام کار بر روی ژنراتور صورت پذیرند.
[1] AVR
[2] Kelvin Bridge
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.